Edelherten

Het edelhert is een imposante verschijning. Met een lengte tot wel twee meter is het edelhert het grootste zoogdier in Nederland. De meeste edelherten leven op de Veluwe, maar ze komen ook voor in de Oostvaardersplassen en het Weerterbos.
 
Burlen
In het vroege najaar is de bronsttijd. Tegen de schemering laten de mannetjes dan luid van zich horen. Ze burlen. Met diepe keelgeluiden proberen ze de hindes in hun roedel te lokken. Ook meten ze hun krachten met andere mannetjes. Dit kan tot felle gevechten leiden die soms wel uren duren. Het sterkste dier wint en mag de hindes dekken. Zo worden in het voorjaar de sterkste jongen geboren.
 
Gewei
De mannetjes dragen een gewei dat wel tot 10 kilo kan wegen. In maart of april verliezen ze hun gewei. Eind juli is het weer volgroeid. Vlak voordat het gewei volgroeid is schuren de edelherten hun gewei tegen bomen. Zo verwijderen ze het dunne laagje huid dat het zachte gebeente beschermt. Dit heet ‘vegen’.
 
Edelherten in Natuurbeelden
De Collectie Nederlandse Natuurbeelden telt ruim 250 fragmenten van edelherten. Van een burlende reebok in de ochtendmist en een mannetje dat hindes opdrijft tot aan een kalfje bij een waterpoel. Bekijk hieronder een selectie of ga naar het totaaloverzicht van edelherten in de collectie.
 

Meer videos binnen dit dossier

Burlende edelherten tijdens de bronsttijd drijven achter hindes aan.
00:07:29
Een edelhertenkalf van een paar dagen oud ligt verscholen tussen de takken...
00:04:48
Edelhert hinde met kalf in poel in een bos drinken water en zoeken...
00:08:07
Een grote roedel edelherten op een heideveld in het voorjaar.
0:05:26
Een paar grote mannelijke edelherten foerageren in de vroege ochtend op...
0:06:18
Terwijl de ochtendmist nog boven de heuvels van het Nationaal Park...
0:05:55
Een edelhert paart met een hinde.
00:04:28
Op een heideveld fourageert een roedel mannelijke edelherten waarvan...
00:04:05
Edelherten met bastgewei, gedeeltelijk geveegd gewei en herten met een...
00:06:28