Reptielen

Van een adder in aanvalshouding tot ringslangen die uit het ei kruipen. De Collectie Nederlandse Natuurbeelden bevat diverse ruwe, ongemonteerde clips van Nederlandse reptielensoorten. Dit dossier brengt ze in beeld.
 
Koudbloedig
Reptielen zijn koudbloedige, gewervelde dieren. Hun lichaamstemperatuur is afhankelijk van hun omgeving. De meeste zijn overdag actief om te profiteren van de zonnewarmte. Ze hebben een geschubde huid die hen beschermt tegen te snelle uitdroging.
 
Soorten in Nederland
Adder in de zon (still Collectie Nederlandse Natuurbeelden)In Nederland leven de volgende reptielensoorten: de adder, de ringslag, de gladde slang, de hazelworm, de muurhagedis, de zandhagedis en de levendbarende hagedis. In het voorjaar trekken ze vanuit hun overwinteringsgebied naar hun voortplantingsplaats. Veelal een open gebied dat snel opwarmt, maar waar toch ook genoeg schuilplaatsen zijn. Heide is ideaal, net als vervallen overgroeide steenstapels en muurtjes. Hun voedsel bestaat uit insecten, vogels en kleine zoogdieren.
 
Levendbarend
Ringslang kruipt uit ei (still Collectie Nederlandse Natuurbeelden)De levendbarende hagedis, de naam zegt het al, brengt haar jongen levend ter wereld. Net als de adder, hazelworm en gladde slang. De eieren ontwikkelen zich in het lichaam van de moeder. Hiervoor is warmte nodig en de drachtige vrouwtjes liggen dan ook zoveel mogelijk in de zon. Vooral na enkele regenachtige dagen wordt elke zonnestraal benut. In de zomer, bij het leggen van de eieren, scheurt het dunne omhulsel en worden de jongen geboren. De ringslang, muurhagedis en zandhagedis leggen hun eieren buiten het lichaam en laten de zon de rest doen.
 
Winterrust
In het najaar trekken de reptielen zich terug in hun winterbiotoop. Hier gaan ze in winterrust om in het voorjaar, als de temperatuur stijgt, weer te voorschijn te komen.
 
Bekijk hieronder een selectie van clips van reptielen in de Nederlandse natuur. Meer clips van reptielen? Zoek in de collectie op soortnaam

Meer videos binnen dit dossier

Zwemmende hazelworm in ven in Nationaal Park De Hoge Veluwe.
00:01:28
Een zanghagedis, een mannetje, zit op een boomstronk.
0:02:09
Een levendbarende hagedis klemt zich vast aan de stengels van hoog gras....
0:03:54
Jonge ringslangen kruipen uit eieren die in een broeihoop liggen.
00:14:09
Een adder (vrouwtje) in aanvalshouding bij een konijnenschedel en een...
00:05:56
Gladde slang kruipt door dorre zegge.
00:03:52