Eindevent project Natuurbeelden

Een prachtige collectie van ruim negenduizend clips van de Nederlandse natuur en een bron van inspiratie en stimulans voor natuurfilmers. Het project Natuurbeelden heeft veel gebracht, zo is te zien en te horen op het eindevent bij Beeld en Geluid waarmee het project Natuurbeelden op donderdag 5 oktober officieel is afgesloten.
 
 
 
 
"Bewegende beelden zeggen meer dan rapportages", aldus voorzitter Teo Wams van de Raad van Bestuur van Stichting Natuurbeelden tijdens de bijeenkomst waarop hij ingaat op de opzet en het doel van het project Natuurbeelden. Zeven jaar lang verzamelden elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur. Eindresultaat: een unieke collectie van maar liefst 650 uur aan bewegend beeld van dieren, planten en landschappen in Nederland en de Nederlandse Antillen. Gratis te gebruiken door de aangesloten natuurorganisaties.
 
"Buitenspelen", zo voelde het voor Lars Soerink toen hij als filmer voor Natuurbeelden aan de slag ging. Dat er toch nog wel wat meer bij kwam kijken, laat hij zien in zijn persoonlijke film 'Natuur voor de lens. Filmen voor Natuurbeelden.'
Het project Natuurbeelden stimuleerde en inspireerde de betrokken natuurfilmers. Het gaf hun de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en hun netwerk uit te breiden. En voor nieuwkomers was het de kans om hun werk te laten zien.
 
 
Projectmedewerker Sterre Ras van Beeld en Geluid gaat in op de diverse toepassingen die Stichting Natuurbeelden in samenwerking met Beeld en Geluid met het materiaal uit de collectie Natuurbeelden heeft gemaakt. Zoals een postzegelserie met zoogdieren, het lespakket Natuurbeeld in de Klas en de tagging game DigiBird. En dankzij de beschikbaarstelling op het platform Open Beelden is een deel van de collectie onder CC-by-SA-voorwaarden gratis voor hergebruik. Dit kan prachtige producties opleveren, zo blijkt uit de inzendingen voor de filmwedstrijd Remix Natuurbeelden. Melanie Delabout, die met haar inzending de tweede prijs won, komt op de bijeenkomst om haar prijs in ontvangst te nemen.
 
Na een dankwoord door bestuursvoorzitter Hans Bartelink voor de natuurfilmers, en een persoonlijke boodschap door de filmers, is daar het grote moment: de symbolische overhandiging van de collectie Natuurbeelden Beeld en Geluid. Hiermee is het project Natuurbeelden officieel en succesvol afgesloten.
De collectie blijft beschikbaar op Natuurbeelden.nl en via de nieuwe digitale catalogus van Beeld en Geluid. Alle partnerorganisaties houden een aansluiting en kunnen het materiaal gratis bestellen voor allerlei doeleinden.
 
Bekijk hieronder nog meer foto's van het eindevent, gemaakt door Celine Simons.